Moeder- kind kliniek in Goma

 

Kwetsbare kinderen ondersteunen

Roland, Ingeborg wonen met hun kinderen Seth en Josephine in Goma, in de Democratische Republiek Congo. Zij hebben de stichting Action Uruma en vanuit Forerunner het project Missiewerk Congo. Hun doel is om kwetsbare kinderen en jongeren toegang te geven tot voedsel, medische zorg en onderwijs.

Armoede, ziekte en oorlog vormen een bedreiging voor deze kinderen, waardoor ze niet de kans krijgen om tot hun doel te komen. Action Uruma wil een positieve verandering zien in het leven van deze kinderen. Ze willen bescherming bieden en herstel brengen in eigenwaarde vanuit het geloof dat God om hen geeft.

Ze begeleiden de kinderen en jongeren vanuit Gods liefde en ondersteunen hen zodat zij kunnen opgroeien tot sterke leiders in hun gemeenschap. Dit doen ze door te werken vanuit drie pijlers: educatie, voeding & gezondheidszorg en discipelschap. 

Educatie

Roland en Ingeborg voorzien in basisonderwijs in een door oorlog geteisterd dorp in de provincie Zuid-Kivu. Op deze manier kunnen kinderen zich ontwikkelen en wordt de basis gelegd voor een vervolgopleiding. Scholing geeft een grotere kans op een baan zodat de kinderen later in staat zijn om hun eigen familie te onderhouden. De school heet de Mozesschool.

Discipelschap

Ze gaan met een team de straat op om hulp te bieden aan jongeren die op straat leven en het evangelie te vertellen. Daarnaast gaan ze regelmatig de vluchtelingenkampen in om contacten te leggen en Gods liefde te delen. Er is ook een project waarbij vluchtelingen naailessen krijgen om zo te kunnen voorzien in levensonderhoud voor hun familie.

Roland en Ingeborg zetten zich in om banen voor hen te creëren. Ze starten ook kerken, begeleiden mensen en nemen de tijd voor hen: één voor één. Familie zijn voor degene die geen familie meer hebben. Zo helpen zij de kinderen en jongeren om hun door God gegeven waarde en identiteit te leren kennen.

Voeding & gezondheidszorg

Om de ondervoeding tegen te gaan voorzien Ingeborg en Roland in ontbijt op school en geven ze eten aan families die hongerlijden. Ook bouwen ze een medische kliniek in een sloppenwijk in Goma om onnodige kindersterfte te voorkomen. Dit is het project waar op dit moment hun grootste focus op ligt.

Moeder- kind kliniek

Ze zijn in de startfase: op dit moment is het eerste gebouw helemaal klaar voor gebruik, er is een toiletgebouw, watertank. Ze zijn fondsen aan het werven om de kliniek in te richten met medische apparatuur, bureau’s etc en medicatie aan te schaffen. Daarna moeten er fondsen komen om personeel aan te nemen zoals artsen, laboratorium personeel, schoonmaker, verpleegkundigen etc. Als de basiszorg loopt in het eerste gebouw, zal er ook een tweede (grotere) gebouw neergezet worden om opnames te kunnen verzorgen.

De kliniek is hoofdzakelijk gericht op medische zorg aan zwangere vrouwen, hulp bij bevallingen en zorg voor jonge, arme kinderen die ziek zijn. Ruim 70% van de bevolking in Congo heeft geen toegang tot medische zorg omdat zij het niet kunnen betalen of het ziekenhuis niet kunnen bereiken. Ingeborg en Roland willen juist voor deze groep medische zorg beschikbaar maken door in de sloppenwijk deze kliniek te bouwen. Voor meer informatie over de behandelingen die gedaan worden in de kliniek en de actuele stand van zaken lees hier verder